Bebeğinizin Rahatlaması İçin Bebeklerde Gaz Çıkarma Yöntemleri

bebeklerde gaz çıkarma

Yeni doğan bebeklerin en çok yaşadığı rahatsızlıklardan biri gaz sancısıdır. Dünyaya yeni gözlerini açan bebek yeni çevresine ve beslenme şekline alışmaya çalışır. Bebeğin sindirim sistemi de bu alışma sürecinin önemli bir parçasıdır.

Sadece anne sütüyle ya da sadece formül mama ile beslenen bir bebek de olsa sindirim sorunları yaşayabilir. Bu durum doğal sürecin bir parçasıdır. Gaz sancısı bebeğe oldukça fazla rahatsızlık verir. Bebeğin daha huzursuz olmasına, uyuyamamasına ve acı içinde ağlamasına sebep olabilen gaz sancısı karşısında anne babalar da kendini çaresiz hissedebilir. Bebeği olduğu kadar ebeveynleri de olumsuz etkileyen gaz sanıcısı için yeni doğan gaz çıkarma yöntemlerini bilmekte fayda var.

Bebek Gaz Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

bebeklerde gaz çıkarma

Bebekler için oldukça mutsuzluk veren ve rahatsız edici olan gaz sancısı bebeğin huzursuz olmasına, sık sık ağlamasına sebep olur. Hatta bebekler bazen gaz sancısı sebebi ile beslenme ve uyku gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmasında bile zorluklar yaşayabilir. Gaz sancısı rahatlayan bebeğin beslenme ve uyku gibi gelişimi için önemli olan temel ihtiyaçları da daha kaliteli ve yeterli bir şekilde karşılanır.

Sürekli huzursuz olan ve ağlayan bebeklerinin bakımını sağlamak ve sıkıntı yaşadığını görmek anne ve babalar için de yıpratıcı bir süreçtir. Bebeğinizi rahatlatmak için bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri hakkında sizler için hazırladığımız bilgileri inceleyebilirsiniz.

Bebeğinizi yüz üstü yatırın; bebeğin yüz üstü yatırdığınızda hem uykuya geçmesini kolaylaştırabilirsiniz hem de karnında bir baskı oluşturarak rahatsız eden gazın çıkarılmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sırtını ovun; bebeğinizin çenesi omzunuza gelecek şekilde kucağınıza alın ya da yüz üstü yatırarak sırtını ovun. Böylece bebeğin sakinleşmesine yardımcı olurken sancıya sebep olan gazın çıkarılmasını da sağlayabilirsiniz.

Dizlerini karnına çekin; bebeğinizi sırt üstü yatırdığınızda ve bacaklarını bükerek dizlerini karnına doğru çektiğinizde bebek gaz çıkarma hareketleri ile bağırsaklarının rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz gaz sancısı sebebi ile ağlarken de kendi kendine de dizlerini karnına çekmesi dikkatinizi çeker.

Sıcak havlu uygulayın; çok sıcak olmayacak şekilde ısıttığınız bir havluyu bebeğin ayaklarına sararak bebeğinizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak havluyu bebeğinizin karnına koymak bebeğinizin rahatlamasını sağlar.

Karın masajı yapın; bebeğinizi sırt üstü yatırıp karnını saat yönünün tersi dairesel hareketler ile ovduğunuzda, bebeğinizin gaz çıkarmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Bebeklerde Gaz Sancısını Önleme Yöntemleri Nelerdir?

bebeklerde gaz çıkarma

Bebek gazı çıkarma yöntemleri uygulasanız da bazen bebeğinizin huzursuzluğu azalmayabilir. Bebeğinizin gaz sancısını azaltmak ve gaz çıkarmasına yardımcı olmak için yapacağınız gaz masajı gibi tekniklerin yanı sıra gaz sancısı yaşamaması, bu sancının en aza indirilmesi için bazı noktalara dikkat etmelisiniz.

  • Bebeğinizi mümkünse sadece anne sütü ile besleyin.
  • Bebeğiniz emerken ağzında boşluk olmayacak şekilde kullanacağınız biberon seçimi yapmalı ve doğru biberon tutuşuna dikkat edin.
  • Bebeğinizi ihtiyacı olandan sık beslemeyin.
  • Bebeğinizi sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda bulundurmayın.
  • Bebeğinize çok dar giysiler giydirmeyin.
  • Bebeğinizin her öğününden sonra gazını çıkarın.

Bebeğinizin hareket etmesini sağlayacak uygulamalar ile gaz sancısının önüne geçebilirsiniz.

Bebek Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

bebeklerde gaz çıkarma

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı doğumdan sonraki 2 ila 3 hafta içinde başlar. Şiddetli ağlama ve huzursuzluk olarak kendini belli eden gaz sancısı bazı bebeklerde bir süre şiddetlenerek devam eder. Bebeğinizin yaşadığı gaz sancıları daha hareketli olmaya başladığı 3 ila 4. aylarda kendiliğinden azalır hatta tamamen kaybolur.

Bu dönemde bebeğiniz artık kendiliğinden karnının üstünde dönmeye başlar ve kazandığı bu hareket kabiliyeti sayesinde gaz sancısının rahatlamasına yardımcı olur. Bazı bebeklerde nadiren de olsa gaz sancısı çekilen süre 3 ila 4 aydan daha uzun sürebilir.

Bebeklerin sürekli ağlamasının ve huzursuz olmasının birçok sebebi olabilir. Bebeğinizin gaz sancısı yaşayıp yaşamadığını anlayabildiğinizde, ona doğru şekilde yardım edebilirsiniz. Bebeğinizi rahatlamak için bebeklerde gaz çıkarma yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Bebeğin gaz sancısı yaşadığınız anlamak için bazı işaretlere dikkat etmeniz gerekir. Bebeğinizin gaz sancısı yaşadığına dair en belirgin işaret, kendini rahatlatmaya uğraşıyormuş gibi dizlerini karnına doğru çekmesidir. Şişkin görünen ve dokununca sert bir karın da gaz sancısının habercisidir. Gaz sancısı yaşayan bebeğiniz sürekli emmek ister. Ancak, yaşadığı rahatsızlık devam ettikçe emme eyleminden kısa sürede ağlayarak vazgeçer.

Bebeğinizin tüm ihtiyaçları Allbabybaby 'de.

Etiketler: bebek
Mart 11, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR